onsdag 2 mars 2011

LÖSS!!!!

...är bland det äckligaste som finns, enligt mig. Jag vet egentligen inte vari det bottnar, känslan av att det kliar på hela mig när jag fick höra att det går löss på dagis (och några hade tyvärr hoppat över på MIN son!!!!!!).

Jag läste på lite på nätet om löss, hur man skall få bort dem och så...
"Huvudlöss har på senare år blivit ett relativt vanligt problem på skolor och förskolor. Tvärtemot vad många tror har det inte med dålig hygien att göra utan andra, i dag okända, faktorer ligger bakom ökningen.
Huvudlusen trivs i människans hårbotten där den håller sig fast i hårstråna med gripklor. Lössen är små, två till tre millimeter långa, grågula djur. Om man kammar håret med en extra fintandig kam, finkam, över en spegel kan man se dem. Man kan också se de gulvita äggen, mindre än en millimeter, längst in på hårstråna.
Värmen i människans hårbotten är en förutsättning för att lusen ska överleva. En lus lever högst ett dygn utanför hårbotten. Det betyder i praktiken att du inte behöver vara orolig för att få löss via sängkläder och föremål. För spridning mellan individer krävs i praktiken kontakt huvud mot huvud under minst en minut. De nära kontakter som krävs för att bli smittad har man oftast med familjen, släkten och kamraterna. Huvudlusen trivs bara på människan, så man blir aldrig smittad av djur. Vad man vet idag sprider huvudlöss inga sjukdomar.
På apoteket finns det receptfria läkemedel mot huvudlöss. Utförlig anvisning medföljer. I samband med behandlingen ska man tvätta samtliga kammar och borstar, sängkläder med mera, som har kommit i kontakt med håret. Det som inte går att tvätta kan i stället frysas ner till 15 minusgrader under tolv timmar varvid både löss och ägg dör. Kamma igenom håret noggrant med finkam, undersök håret om möjligt dagligen under två veckor efter behandlingen.
Herbert Sandström, Läkare, specialist i allmänmedicin"

Ingen verkar veta var dekommer ifrån, iaf inte vad jag har hittat. Nån som vet???!!!

Ska ta och mysa lite med mina busungar innan de skall gå och sova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar